disseny i confecció de bosses en pell i tèxtil, novembre 2019
Partint d’un mateix patró, hem elaborat bosses molt diferents. La diferència es troba en els diferents tipus de pell que hem utilitzat, per textura i color i, per descomptat, la personalització de cada alumne. Amb l’elaboració i confecció d’aquesta bossa hem vist el procés del tractament de la pell: el rebaixat, l’encolat, la marcada de les puntades, el cosit, les trenes per al tancament i tots els seus detalls.
La segona bossa que han confeccionat els nostres alumnes està realitzada en teixits de seda i en teixits brocats. S’ha partit de dos patrons i, amb l’elecció del teixit, el tractament d’aquest i la personalització de cada alumne, hem obtingut resultats completament diferents i sorprenents.
el vestit de llauradora, octubre i novembre 2019
En la part teòrica d’aquest curs monogràfic s’aclareixen conceptes al voltant del vestit de llauradora i el de llaurador: Història, tipologies i àmbit d’ús; teixits i complements (mocadors, davantals i joieria); confecció (camisa, falda, cos i altres complements).
En la part pràctica es confecciona un mocador de batista blanc brodat i un davantal de seda segons l’estil usual dels vestits de les llauradores valencianes de caràcter popular.
jugar cosint, juny 2019
Per segon any consecutiu, els xicotets de la casa han realitzat durant el mes de juny el curs monogràfic de JUGAR COSINT. Aquest curs té per objectiu iniciar als xiquets en el món de la costura des d’un punt de vista lúdic, despertant la seua creativitat i desenvolupant la seua psicomotricitat i coordinació visual i manual.
restauració I i II, maig i juny 2019
Acabem juny amb els monogràfics de RESTAURACIÓ DE TEIXITS. Dins dels seus continguts, els alumnes han pogut aprofundir en el camp pràctic de la restauració, realitzant el registre i catalogació de les peces així com l’estudi i anàlisi d’aquestes, els resultats del qual s’han de reflectir en el seu respectiu Informe de l’estat de conservació per a determinar posteriorment la intervenció més adequada i respectuosa de cada peça.
barret cloché anys 20, març i abril 2019
En aquest taller aprenem la manipulació i el modelatge de la campana de feltre preformada. En l’exercici la proposta és realitzar un barret cloché estil anys 20.
El barret cloché és un barret femení, generalment de feltre, de copa hemisfèrica, cos cilíndric i ala xicoteta. Dissenyat per Caroline Reboux, va ser el barret predominant en la dècada de 1920.
el vestit de llauradora, gener 2019
Aquest curs monogràfic està destinat a totes aquelles persones que usen el vestit tradicional valencià, siga per a balls i danses populars, falles, festeres, clavariesses… En ell s’aclariran els conceptes bàsics del vestit de llauradora valenciana, el mal anomenat traje de huertana, que es coneix per ser més senzill i menys ornamentat que el vestit de fallera.
pentinats tradicionals, octubre – desembre 2018
Aquest monogràfic sobre el pentinat tradicional valencià s’ha articulat a través d’unes classes teoricopràctiques on s’ha fet un repàs per aquells pentinats populars usuals durant els segles XVIII, XIX i XX. Cada sessió de dues hores ha comptat amb una part teòrica i una pràctica on s’ha ensenyat a realitzar-los.
balls populars infantils, juny 2018
Cànem Escola de Balls Populars ha realitzat un curs per als menuts de la casa. L’objectiu era que els xiquets gaudiren amb el coneixement de la nostra cultura tradicional mitjançant els balls populars i els jocs tradicionals. També vàrem incloure algun pentinat tradicional.
jugar cosint, juny 2018
L’objectiu d’aquest curs és iniciar als xiquets al món de la costura des d’un punt de vista lúdic, despertant la seua creativitat i desenvolupant la seua psicomotricitat i coordinació visual i manual.
conservació i restauració de teixits patrimonials, maig – juny 2018
Aquest curs monogràfic està destinat a totes aquelles persones interessades en els teixits patrimonials (teixits plans, indumentària, …) i en la seua conservació i restauració. En ell estudiàrem els conceptes bàsics dels teixits, analitzàrem les seues patologies i varem conèixer també els procediments bàsics emprats per a la seua restauració i per a la seua conservació i emmagatzematge.
El curs va incloure una visita a les instal·lacions del laboratori tèxtil de l’Institut de Restauració del Patrimoni, de la mà de Sofía Vicente Palomino, doctora, docent i cap de l’equip de restauració tèxtil. Ens mostraren alguns dels procediments que empren per a actuar sobre les peces, els principals problemes que hi solen trobar en elles i alguns dels aspectes relacionats amb aquesta vessant de la restauració del patrimoni.
tocat amb pètals, maig – juny 2018
El concepte d’aquest curs és realitzar un tocat, creant la base, folrant-la i donant-li volum. També creem pètals, que usem com a acabat i composició del tocat. Està enfocat de tal manera que amb l’aprenentatge d’aquest exercici, podem posteriorment realitzar diferents formes, aplicant la mateixa tècnica apresa, variant la seva estructura, teixit i decoració.
el vestit de llauradora, febrer 2018
Aquest curs monogràfic està concebut per tal d’entendre i revaloritzar el conegut com a vestit de llaurador i llauradora valenciana. Durant anys la seua senzillesa i antiguitat l’ha fet menys atractiu en una festa com les falles que ha cercat un model o vestit més ornamentat i preciosista. El vestit de llauradora és la base i model inicial que ha estat reconegut com a vestit icònic i representatiu valencià, que s’ha conservat principalment en algunes festivitats determinades.
Els alumnes també han aprés a diferenciar els diferents punts de brodat així com els dissenys més tradicionals i antics que omplien mocadors i davantals. Després han confeccionat un davantal de seda negre i han començat a brodar un mig mocador de batista blanca a punt de cadeneta realitzat amb agulla. Aquests mocadors o mitjos mocadors són la tipologia més estesa a les nostres comarques i han estat especialment usats per tal de vestir-se a la manera tradicional, juntament amb aquells brodats amb fil metàl·lic daurat.
creació de forma per pamela-tocat i composició creativa en sinamay, febrer-març 2018
El concepte d’aquest curs és aprendre a crear les teues pròpies formes i estructures amb materials i eines a l’abast de la teua mà, amb resultats sorprenents. Els dissenys a realitzar són pameles-tocats en sinamay amb variants d’ales, amb copes afegides en uns casos i d’una peça en uns altres; també increïbles composicions tant per a la decoració de la teua pamela-tocat com per a tocats independents.
Amb l’execució d’aquests exercicis els alumnes han vist la possibilitat de formar les seues pròpies creacions i innovar amb les seues pròpies formes; també d’introduir-se al món de la barreteria i tocats o d’ampliar els seus coneixements en aquest camp. Els resultats han estat sorprenents per als mateixos alumnes.
espolí, molt més que tela, octubre – desembre 2017
Aquest monogràfic de disseny de producte amb espolí, dirigit a les alumnes de la beca Moviment Espolí 2017-18 d’Amstel, tenia com a objectiu dissenyar un objecte amb espolí que permetés exaltar les virtuts formals i visuals de color i transparència de la seda, així com apreciar i emfatitzar la sensació tàctil d’aquesta. Les alumnes havien d’abstreure’s del ja conegut per explorar possibilitats noves que posaren en relleu tot el potencial del teixit de seda.
Els resultats has estat més que satisfactoris. Ester Arroyo amb el seu kit de viatge Ensomni i Beatriz Guillén amb la seua Calas llum han realitzat un gran treball de la mà de Mónica García García. També es va unir a aquest monogràfic l’alumna Ester Lara per l’accèssit concedit per CÀNEM ESCOLA D’INDUMENTÀRIA, obtenint el seu joc d’Esbolines com a resultat final del projecte.
disseny i confecció de bosses en pell, maig 2017
En aquest curs, es realitzarà una bossa en pell i s’explicaran tant les tècniques de tall i confecció de la pell com la col·locació de fornitures i diferents acabats.
les calces. vestir les cames i els peus, abril – maig 2017
El contingut d’aquest monogràfic consta de dues parts ben diferenciades, una teòrica i l’altra pràctica. Entendrem l’ús i les tipologies habituals de les calces usades en la roba tradicional valenciana i en els models a l’antiga. Aquest curs ens permetrà saber quins són els models adients per a cada vestit i la confecció d’un parell de calces. Aprendràs a confeccionar les teues pròpies calces, variants de punts per tal de realitzar diversos models i dissenys que podràs usar en els balls populars, danses o festes falleres.
rosa de pètals modelats en tela, març – abril 2017
El contingut del curs, està enfocat a la realització d’una rosa de pètals oberts per al muntatge d’un tocat. El propòsit del curs és l’aprenentatge del desenvolupament de les tècniques de creació, manipulació i modelatge dels pètals de les flors en qualsevol teixit, inclòs pell, per posteriorment aplicar-ho a diferents composicions i decoració, com a bosses, cinturons, aplicacions en sombrereria, etc.
barret urbà flexible, gener – febrer 2017
Amb les mesures adequades i tallatge corresponent es pot efectuar el patronatge de qualsevol estructura de sombrerería, creant formes en tres dimensions amb les tècniques de moulage i aplicant les tècniques d’acabats i decoració.
el vestit de llauradora, gener – febrer 2017
Aquest curs monogràfic està concebut per tal d’entendre i revaloritzar el conegut com a vestit de llaurador i llauradora valenciana. Durant anys la seua senzillesa i antiguitat l’ha fet menys atractiu en una festa com les falles que ha cercat un model o vestit més ornamentat i preciosista. El vestit de llauradora és la base i model inicial que ha estat reconegut com a vestit icònic i representatiu valencià, que s’ha conservat principalment en algunes festivitats determinades.
casquet creatiu amb moulage, novembre – desembre 2016
El concepte d’aquest curs és desenvolupar les tècniques de modelatge, folrats i acabats en teixits. Està enfocat de tal manera que amb l’aprenentatge d’aquest tipus de casquet podrem posteriorment realitzar diferents formes de modelatge, aplicant la mateixa tècnica apresa, i variant la seua estructura, teixit i decoració.
[ic_add_posts category=’blog-valencia’ paginate=’no’]